luni, 12 ianuarie 2015

ORASUL RECICLARII

A inceput o noua “batalie” pentru titlul de Orasul Reciclarii
 Eco-Rom Ambalaje a strigat adunarea pentru reciclare! 

,,Continuam si anul acesta batalia simbolica intre primarii pentru titlul de Orasul Reciclarii 2014 cu si mai multe municipii înrolate în aceasta lupta comuna in vederea dezvoltarii sistemului de colectare separata. Chiar daca Romania a atins, prin aportul substantial al producatorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevazut de legislatia europeana de reciclare a 60% din deseurile de ambalaje puse pe piata, în practica, la nivel operational, sistemele locale de gestiune a deseurilor înca sunt în constructie. Eco-Rom Ambalaje investeste anual 35% din aportul membrilor sai in parteneriatul cu autoritatile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri incheiate cu autoritati admnistrative si un nivel de participare al populatiei cu 40% mai mare fata de acum 4-5 ani. Multumim celor care ni s-au alaturat programului Orasul Reciclarii si le dorim ca principale arme si muntii folosite în lupta sa fie aceleasi pe care si noi le folosim, respectiv: eficienta, performanta si transparenta.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
 Perioada bataliei: 1 ianuarie – 30 iunie 2014
 Fronturi de lupta: Primariile înscrise în competitie se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calitatii serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje, al celor mai bune „munitii” de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile si, în final, al celor mai mari cantitati de deseuri de ambalaje colectate. ,,Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deseurile menajere este extrem de ambitios si nu trebuie perceput doar ca o obligatie impusa Romaniei de Uniunea Europeana, ci reprezinta un baromentru al nivelului de curatenie si al calitatii mediului dar si al plus valorii create la nivelul locurilor de munca si oportunitatilor economice din gestiunea deseurilor si reciclarii. Obligatiile ce deriva din aceste obiective revin autoritatilor locale si tuturor generatorilor de deseuri, inclusiv populatiei. De aceea, rolul primarilor este să transmita comunitatilor pe care le conduc ca protejarea mediului nu este o optiune, ci un principiu de viata. Proiectul Orasul Reciclarii este o formă creativa de a-i sustine in aceasta directie si invit toate primariile sa lupte pentru orasul lor și pentru un
 viitor sustenabil, în care toate deseurile generate ajung la reciclare si nu la depozitare.” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Schimbărilor Climatice. 
Marele premiu: La finalul celor 6 luni, castigatorul va obtine titlul de Orasul Reciclarii si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro. ,,Deseurile si gestiunea lor sunt o prioritate dar si o provocare, obligatia reducerii cu 15% a deseurilor depozitate fiind o misiune dificila a autoritatilor locale, dar nu imposibila. Eficienta în domeniul serviciilor publice nu poate exista decat prin implicare, obiective comune si strategii pe termen lung. Iar rolul nostru, al primarilor, este sa actionam în aceasta directie, urmarind, desigur, interesul comunitatii pe care o conduc. De aceea, felicit initiativa Eco-Rom Ambalaje de a continua acest proiect de succes si a sustine implicarea primariilor participante într-o competitie în care castigatorii sunt, de fapt, cetatenii.”a declarat Tudor Pendiuc, Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania. 
Competitia Orasul Reciclarii este realizata sub patronajul Ministerului mediului si Schimbarilor Climatice si în colaborare cu Asociatia Municipiilor din Romania si cu Institutul pentru Politici Publice si este promovata de Administratie.ro si Domnuleprimar.ro.
 Mai multe detalii despre editia a doua a competiției „Orașul Reciclarii” şi informatii despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje pot fi aflate accesand site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu